Hideg zöldségkrémleves
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1-1 csomó sárgarépa és petrezselyemgyökér
- 1 l víz
- zöldségek: 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, egy darabka karalábé, 2 zellerlevél, egy kis cikkely kelkáposzta
- 2 húsleveskocka
- 3-4 szem bors
- köménymag, babérlevélpor
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
A vajon megfonnyasztjuk a lereszelt vöröshagymát, majd beletesszük a megtisztított, karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Néhány percig kevergetve sütjük, utána felengedjük a hideg vízzel. Ezután belerakjuk a felaprított zöldségeket. A húsleveskockákkal, borssal, 1-1 késhegynyi őrölt köménymaggal és babérlevélporral ízesítjük, majd fedő alatt kis lángon puhára pároljuk. Végül a tejfölt egy púpos evőkanál liszttel simára keverünk, és besűrűsítjük vele a levest. Langyosra hűtjük, turmixoljuk és legalább egy fél napra a hűtőbe tesszük. Tálalásnál a tetejére vékony karikára vágott zöldpaprikát, apróra vágott újhagymazöldet, egy csokor összevagdalt petrezselymet hintünk.
Tűzdelt csirkemell
Hozzávalók:
- 4 nagy csirkemell
- 10 dkg főtt-füstölt hús
- 2 dkg vaj
- 1 csomó sárgarépa
- vöröshagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 kiskanál mustár
- só, bors, babérlevélpor
A csirkemelleket lebőrözzük és a csontjukat úgy vesszük ki, hogy a húsdarab egészben maradjon. A főtt-füstölt hússal sűrűn megtűzdeljük. A vajjal kikenünk egy tűzálló tálat és az aljára terítjük a megtisztított, karikára vágott sárgarépát. Kissé megsózzuk, majd a húsdarabokat szétterítve a tetejére fektetjük. Az egészet beborítjuk megtisztított, karikára vágott vöröshagymával és meglocsoljuk a fehérborral. A tálat lefedjük és a forró sütőbe tolva a csirkemelleket addig pároljuk, amíg meg nem puhultak, de a hagyma nem pirulhat meg a tetején. Ezután a húst kivesszük, a répát a hagymával együtt turmixoljuk, majd egy csapott kiskanálnyi mustárral, egy kevés őrölt borssal meg késhegynyi babérlevélporral ízesítjük. A csirkemelleket visszarakjuk a tűzálló tálba, a mártással leöntjük és már csak átmelegítjük. Apró zsemlegombócokkal vagy sós vizben főtt makarónival tálaljuk.
Török paradicsomsaláta
75 dkg paradicsomot felszeletelünk és egy citrom levével meglocsoljuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, 3-4 evőkanál olajat (lehetőleg olívaolajat) öntünk rá és a tetejére egy marék olívabogyót meg egy vékony csíkokra vágott hegyes paprikát szórunk. Legalább egy félórára behűtjük, tálalás előtt egy csokor frissen összevágott petrezselymet hintünk rá.
Mogyorós sütőtök szelet
Hozzávalók (6 szelethez):
- 1 kg sütőtökhús
- 1/2 dl tejszín
- 3 tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg margarin
- 5 dkg búzadara
- 10 dkg mogyoró
- 25 dkg mirelit linzertészta
- gyömbér, fahéj
A tojások sárgáját a margarinnal és a cukor felével habosra keverjük. Hozzáadjuk a simára turmixolt sütőtököt és a tejszínt. Búzadarával és 5 dkg finomra darált mogyoróval simára keverjük. Reszelt gyömbérrel és őrölt fahéjjal ízesítjük, végül beleforgatjuk a cukor másik felével felvert tojásfehérje habot. A sütőformát kibéleljük a vékonyra nyújtott linzertésztával, majd belesimítjuk a sütőtökös masszát. A tetejét meghintjük durvára tört mogyoróval, majd közepes lángon megsütjük. Tálaláskor a felszeletelt süteményt porcukorral meghintve és mentalevéllel díszítve adjuk az asztalra.
Jó étvágyat kívánok!
Szerző: Radányi Gerendai Ilona
Forrás: Kendő Ereje