Hozzávalók:
- 1 közepes fej (kb.1,20 kg) tömör újkáposzta
- 80 dkg darált hús
- 1 kg zöldpaprika
- 1 kg paradicsom
- 4-5 fej vöröshagyma
- 1 db áztatott zsemle
- 2 marék rizs vagy gersli
- ízlés szerint só, őrölt feketebors, őrölt majoranna, őrölt kapor
- 1 db tojás
A tömör káposztafejet egy nagy fazékban megabálom, hogy könnyen leválasztható legyen a levele. Amíg abálódik, addig elkészítem a darált húst, hozzáteszem a jól kinyomkodott zsemlét, 1 egész tojást, ízlés szerint fűszerezem. Felkarikázom a zöldpaprikát és a paradicsomot, szálasra vágom a vöröshagymát. A káposztafejről leöntöm a vizet, hagyom egy kicsit hűlni, majd leveleire szedem. A levelekről a torzsát éles késsel levágom, megtöltöm a darált hússal, mindkét végét jól összenyomkodom és belehelyezem az előre előkészített lábosba (én az anyukámtól "örökölt" igazi vaslábosban készítem, mint télen a töltött káposztát). Amikor elfogynak a betöltött levelek, a maradék káposztát szálasra vágom és szétszórom a töltelékek tetejére a karikára vágott zöldpaprikával, paradicsommal és szálasra vágott vöröshagymával együtt. Megszórom őrölt kaporral, és annyi vízzel töltöm fel a lábost, hogy ellepje a káposztát. Nem kell sok víz, mert a paradicsom is levet ereszt. Kb. 1-1,5 óra alatt puhára főzőm, először forrásig, majd lecsendesítve, takaréklángon hagyom "rotyogni". Amikor kész, hagyom kihűlni. Én kétfelé szoktam szedni a vaslábosból, egy-egy nagy jénaiba, így könnyebb betenni a hűtőbe, és tálaláskor sem kell az egész lábost melegíteni.
Jó étvágyat kívánok mindenkinek!
Szerző: Radányi Gerendai Ilona
Forrás: Kendő Ereje