A Kendő Ereje

Anyák az anyákért, a családokért és a társadalomért.... Mert a Kendőnek hatalmas ereje van!

Hajléktalan Karácsony a Kossuth téren

 

Lassan oszlik a köd a hallatlan mértéket megütő kormánypropaganda óta kavart hazugságáradat nyomán, tisztul a kép. A szenvedő, otthonából elűzött emberek áradatáról ép lelkű embernek először az jut eszébe, hogy mivel tud segíteni. Nem a vízágyú vagy a szögesdrót az első gondolata. A Keleti pályaudvari tömeg kizárólag a magyar civil segítők szakszerű fellépése miatt kerülte el a leggorombább humán katasztrófát tavaly nyáron.

Akkor, sokszor, sok helyen hallhattuk, hogy itthon is vannak szegények, hajléktalanok, miért nem nekik segít a sok jó lelkű ember? Nem csak ezért, hanem tisztán emberségből van rengeteg szervezet, civil, aki némán, önzetlenül teszi a "dolgát". Így lesz: 

December 23-án lesz a Hajléktalan Karácsony, „Akiknek nem jut az otthon melegéből” címmel.

A főszervezőt, Ujhelyi Sándort kérdeztük az eseményről.

Kendő Ereje: Kik a szervezők, kinek a fejében fogant meg ez az ötlet?

Ujhelyi Sándor: Régi álmom volt egy ilyen rendezvény. Amióta nagyok a gyerekeim, a karácsony kissé átalakult. Régóta szerettem volna olyan ünnepet létrehozni, ami a rászorulóknak biztosítja azt az ünnepet, ahol nem „csak” étel- és ajándékosztás van, hanem meleg, fűtött sátorban egy kis karácsonyi műsor is.

K. E.: De ki vagy Te, aki ilyen önzetlen?

U. S.: Szerintem, semmi különös nincs abban, amit teszek. Nagyon sok embert ismerek, akik lehetőségeikhez mérten, a saját közvetlen kis családján kívül másoknak is segítenek. Csendben, reklám nélkül. Én is így éltem évtizedekig, hogy mindig is voltak a környezetemben olyan emberek, akiket segítettem.

K. E.: Akkor most miért léptél ki az ismeretlenség homályából?

U. S.: Ez tavaly kezdődött, a menekült ügy kapcsán. Nem bírtam elviselni ezt a féktelen gyűlöletkeltést, és megalapítottam a Migration Aid szervezetet. Azért, hogy a menekültkérdés valós problémáit kezeljük, illetve hogy legyen egy csoport, ahol az emberekből előjöhet az emberségük.

K. E.: Egyedül csak ti voltatok akik a menekülteket patronáltátok?

U. S.: Dehogyis, rajtunk kívül még több szervezet is működött.

K. E.: Emiatt lesz a Hajléktalan Karácsony a Kossuth téren?

U. S.: Igen. Én eddig sem reklámoztam az elmúlt évtizedekben, hogy kiknek segítettem. De mára olyan tömegű társadalmi probléma lett a bajban lévők lenézése, kisemmizése, magukra hagyása, hogy ez a rendezvény egyben tiltakozás is ez ellen. A mai kormány álláspontja, hogy mindenki annyit ér, amennyi pénze van. Ezzel sem akarunk azonosulni!

K. E.: Kik a szervezők, a szponzorok?

U. S.: A főszervező a CEKA, a Civil Ellenzéki Kerekasztal, Társszervező a Vállalkozók Klubja Egyesület. Támogatóink a Legrand Hungary Kft, a Delta TM Kft, a Thököly étterem, a Liza Hotel. Ezenkívül tucatnyi magánember is, akik akár pénzzel, akár ajándékkal, akár a munkájukkal segítenek.

K. E.: Kik a fellépők? Milyen műsor lesz?

U. S.: Lesznek népdalénekesek, fellép "Butterfly", japán opera énekesnő, a Bredd Rádió Musical Group, Liza és a Liza Soul Sound.

K. E.: Hány emberre számítotok?

U. S.: Rászorulót legalább ezret várunk, önkénteseket, ajándékozókat sok tucatnyit.

K. E.: Kik lesznek a "díszvendégek"?

U. S.: Díszvendég nincs. Ha én lennék a miniszterelnök, számomra természetes lenne, hogy ezt minden évben megszervezzem. A parlamentből senki nem hívtunk, de ott lesz velünk önkéntesként segíteni Bokros Lajos, Iványi Gábor, Lendvai Ildikó, a Zámbó testvérek.

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/254686968228996/

 13327480_1637811459877595_1709042629784950155_n.jpg

Gál Éva csodás kerámia ékszerei, dísztárgyai licitre bocsátásával és Erzsébet utalványának felajánlásával járul hozzá a hajléktalan karácsonyhoz. Sokoldalú, különböző művészeti ágakban alkotó ember. Részletes bemutatkozása a www.galeva.hu oldalon olvasható. Így beszél az agyaggal való kapcsolatáról:

"Idestova 10 éve kezdtem kerámiázni egy Pozsonyi úti kerámia műhelyben. A gyönyörű és zseniális tanáromnak köszönhetem, hogy ilyen kitartóan csinálom ezt a művészetet. Csodálatosan izgalmas dolog alkotni a nagyon semleges agyagokból a különféle szikrázó, fényes, színes vagy éppen matt és egyszínű tárgyakat. Az agyaggal együtt alkotunk. Én elképzelek valamit, ő meg megvalósítja magát úgy, ahogyan ő elképzeli. Nagyon izgalmas rácsodálkozni, hogy mi alakul a kezem alatt. Imádom azt a szabadságot, ahogy ebben a műhelyben dolgozhatok. Minden segítséget megkapok, hogy megvalósíthassam az elképzeléseimet. Egy csapat kreatív ember drukkol egymásnak, adja az ötleteket, az elismeréseket, és az őszinte reakciókat a néha félresikerült alkotásokra.

p1150139.JPG

Nagy szeretettel ajánlottam fel az ékszereket az árverésre, jó arra gondolni, hogy a pénz jótékony célra megy, és, hogy még esetleg valaki örömmel fogja viselni a kezem munkáját. Szeretném, ha a tálaim is gazdára találnának, főleg, hogy a hajléktalanok karácsonya még gazdagabb tudjon lenni."

Licitáló oldal linkje: https://www.facebook.com/events/1226185017441010/

 

A rendezők meghívták Lendvai IIdikót is. Idézzük Ildikó készséges válaszát és várjuk őt a térre.

"Hajléktalanok karácsonya... Három okom is van rá, hogy odamenjek. Az első, hogy amennyire lehetőségeim engedik, rendszeresen részt veszek különböző szociális segítő csoportok munkájában. Az ember annyi nélkülözést, magányt, bánatot lát nap mint nap, hogy nem tudnék nyugodtan aludni, ha legalább a magam környezetében nem próbálnék személyesen is segíteni. Gyakran kérdezik, politikusként vagy magánszemélyként vagyok ott. De nincs kétfajta életem, agyam vagy szívem. Emberként, embertársaiért aggódó állampolgárként teszem, amit tudok. Persze, szeretném, ha az állam is többet és szervezettebbet tenne a rászorulókért. De ha az államot bírálom a közönyéért, nem eshetem én is ugyanabba a hibába.

A másik ok, amiért kimegyek a Kossuth térre, az, hogy ismerem és becsülöm a szervezők jó részét. Ujhelyi Sándorral, a Keleti Csoporttal, a most Mikulásruhát öltő Babával még a menekültek segítése kapcsán ismerkedtünk meg, Iványi Gáborékkal többek között a hajléktalanokat, szegény családokat, gyerekeket támogató küldetésük során.

A harmadik ok éppen a karácsony. Hiszen az a 2016 évvel ezelőtti nap, a kisjézus születése is hajléktalanok karácsonya volt. Őket akkor befogadták, ha csak egy istállóba is. Nekik a három királyok és a pásztorok vittek ajándékot. A mi hajléktalanjainknak vigyünk mi! Én is viszek."

 

A Kossuth téren karácsony előtt ünnepeljük hát a névtelen ÖNKÉNTEST! Megérdemlik a józsefvárosi ház gangján összebeszélők, akik elhatározták, hogy Erzsébet-csekkjeiket a rászoruló szomszédoknak ajándékozzák. S azoké is minden tisztelet, akik az ünnepen saját maguk készítette étellel kínálják a szegényeket, a szeretettség, a gondoskodás, törődés melengető érzését.

A szolidaritás él - bujdokolva bár - látogatja a hajléktalanszállók lakóit, tál étellel, kosár tűzifával betoppan nélkülöző vidéki öregek portájára, meleg cipőt húz szegény gyerekek lábára.

Köszönjük!

A Kendő Ereje

A kendő amely takar, óv, melegít, sebet kötöz, könnyet töröl, összeköt. Családokat társadalmat segítő civilek oldala.

Friss topikok

Címkék

1941 (1) 2016-ban elhunytak (1) 2018 (1) 2018 választások (1) adakozás (1) adomány (2) adomany (1) adományozás (1) ajándék (3) akadálymentesítés (1) áldozatok (1) Aleppo (2) álláskeresés (1) Andorra (1) antibiotikum (1) anya (1) anyaság (5) anya születik (1) ápolás-gondozás (1) áram a kerítésben (1) aranyérem (1) Arany János (2) áruhitel (1) A walesi bárdok (1) Baba (1) bábaság (1) bakancslista (1) baleset (1) ballib (1) Balog miniszter (1) Bana (2) Bangóné Borbély Ildikó (1) barbárság (1) Bartók (1) beigli (1) bejgli (1) békesség (1) belső hang (1) beteg gyerek (1) bevásárlás (1) bírósági ülnök (1) Bíró Tünde (2) Bischitz Johanna (1) biztonsági őr (1) blogvers (1) bojkott HIT ellen (3) Bokros Lajos (1) bolhapiac (1) Bősz Anett (1) Bruck András (3) búcsú (1) Buda Ferenc (1) bunkóság (1) büszkeség (1) Buta (1) bűvös kocka (1) callcenter (1) CEU (3) Chuck Barry (1) cipő (1) civil (1) civilek (3) civil kurázsi (1) civil mozgalom (1) civil segítők (2) Colonel (19) cölöpteknős (1) család (1) családi történet (1) csalás (1) csángómagyar (1) Csányi Vilmos (1) csasztuska (9) csontkovács (1) csősz (1) csucson (1) cukorbetegség (1) Daru Ibolya (1) Dél -Pesti kórház (1) demokrácia (1) diktátor (1) dinnye (1) disznóvágás (1) Dobos Márta (1) dödölle (1) Dombovári Edina (8) Doody Anna (1) drága fogászati kezelés (1) Duna (2) Ecetes sós (1) egészségügy (4) Egri Gabriella (1) elelnöválasztás amerika (1) életkép (8) elhízás (1) elismerés (1) Elképzelt (1) ellenzék (1) elmű (1) elmúlás (1) elsős gyerek (1) elszegényedés (1) elutazik (1) elvált nő (1) elvándorlás (1) elveszett (1) emberiesség (1) emelőszerkezet (1) emlékek (4) emlékkönyv (1) energia (1) Erdély (1) Erdős Virág (1) érettségi (1) Erzsébet utalvány (1) Eugenia S. Lee (1) Év (1) évértékelő (2) Facebook (1) fájdalom (1) fakivágás (1) falusi iskola (1) farkastörvények (1) farsang (1) Fehér Kendő Mozgalom (1) fehér szivárvány (1) fejlődés (1) feladat (1) felelősségbiztosítás (1) felvilágosítás (1) feminizmus (2) férfi-nő kapcsolat (1) FHT (1) fidesz (1) FKA jótékonyság (1) fog (1) fogorvos (1) Frumósza (3) Füredi Ferenc (4) futball (1) fűtetlen lakás (1) Futrinka utca (1) Gabriella P. (8) Gál Éva (1) génmanipulált élelmiszerek (1) Geszt (4) glifozát (1) Góbé (1) gólya (1) Gorka (1) gyász (1) gyerekek (2) gyereklélek (1) gyereknevelés (1) gyerekorvos (1) gyerekszáj (1) gyermeki szeretet (1) gyermekjogok (1) gyermekvédelem (2) gyomírtó (1) gyujtes (1) gyűlöletkeltés (1) hajléktalan (2) hajléktalanság (7) Hajléktalan Karácsony (1) hajléktalan nő (2) hála (1) halál (1) hálapénz (1) halloween (2) halottak napja (3) Handó Tünde (1) Harcos Katalin (1) haza (1) hazaszeretet (1) Hermányi Judit (1) hideg (1) hontalanság (1) horgolt takaró (1) hormonzavar (1) hősök (1) Hosszú Katinka (1) Hrabovszki Megai Oktávia (1) humor (14) idős kor (1) Igazgyongy alapitvany (1) illebaralizmus (1) Illyés Gyula (1) imalánc (7) iskolarendszer (1) jam (1) javasasszony (1) jobbik (1) jótékonykodás (1) jótékonyság (1) Jótékonyság (1) júdás pénz (1) Kaczvinszky Barbara (3) kannibalizmus (1) karacsony (1) karácsony (17) karácsonyi 10ezer (1) karambol (1) kék táblák (1) kendő (1) Kendő Ereje (1) képek (2) kerekes székes közlekedés (1) keresztszülő (1) Kerezsán László (1) kisfilm (1) Kisné Szivcsovics Nikolett (1) kistelepülés (1) Kocsis Eszter (15) Kolbe Gábor (1) kommunikáció (1) Koncz Gábor (1) könyvcsomagolás (1) kórház (1) kormányablak (1) környezettudatosság (1) korrupció (1) Kossuth-tér (1) kovács mesterség (1) középosztály (1) közfoglalkoztatás (2) közfoglalkoztatási törvény (1) közgazdaságtan (1) közlekedési káosz (1) közlekedés kultúra (1) közöny (2) közösségi média (1) köztársaság (1) kreatív (1) kreativ (2) külföldi munka (2) Kunhalmi Ágnes Gurmai Zita (1) kút (1) Lackfi János (1) Lang Alex (2) látogatás (1) lecsúszás (1) lélekemelő (1) Lendvai Ildikó (2) libsi (1) Ligeti György (1) Lisztmayer János (1) Lovas Gábor (5) Lovas Zoltán (7) Luca nap (1) Madarász Anna (10) maffia (1) magány (2) magyar népmese (1) Maja Gabriella Mia (37) maraton (1) március 15. (4) Máté László (1) Máthé Kriszta (3) Medveczky Ilona (1) megkerült tárca (1) menekülés (2) menekült (2) Menyecske (1) Mérei Böbe (29) mese (1) Mészáros Sunyo (1) migráncs (1) Mikulás (1) mindennapi jóság (3) Momentum (1) mosogep (1) mosógép (1) motiváció (2) motoros baleset (1) Mowat Farley (1) múlt-jelen (1) multikulti (1) múlt század (1) munkahelyi dress code (1) munkanélküliség (1) munkaöröm (1) muszlim (3) Nagybárkány (4) nagyszülő (1) napi bunkóság (2) napi jóság (1) nélkülözés (1) nemzeti konzultáció (1) népszavazás bojkott (2) Netti festmények (1) ne görcsölj! (1) női sors (1) női tulajdonságok (1) nők (1) nőnap (1) Nótár Ilona (1) novella (1) nyaralás (1) nyári káposzta (1) nyári recept (1) nyilt levél (1) nyugdíjas nő (1) O1G (1) okmányiroda (1) oktatás (2) október 23 (1) olimpia (2) olimpiai népszavazás (1) önkéntes (1) öreganyó (1) óriás takaró (1) ősz (1) ötlet (1) ovoda (1) óvodások (1) padlás (3) pályázat (1) Pancho aréna (1) Papp Réka Kinga (1) Parászka Boróka (1) paraszti élet (1) pártok (1) pártpolitika (1) pedagógia (1) Pelsőczi Gergely (1) petíció (1) Pető Szabina (2) piac (1) Pilatus (1) plakát (2) pletyka (1) Póka Laci (1) politika (1) posta (1) pride (1) pulyka (1) Pusztavám (1) Putyin (1) Radányi Gerendai Ilona (6) Radányi Grendai Ilona (1) rák (1) Rákellenes Liga (1) rákkutató roma orvos (1) raklap ágyás (1) rászoruló (1) Rászorulók karácsonya (1) recept (4) régi családi történet (1) régi szakmák (2) rendőr sorfal (1) repülőroncs (1) rokkant ellátás (1) rokkant munkavállaló (1) roma (1) rongyszőnyeg (1) Rubik Ernő (1) Sándorné Kósa Brigitta (20) Sándor Bogi (1) Sándor Klára (1) segítőkészség (2) segítség (1) Shepherd Juhász Zoli (1) Simicska (1) SNI (1) sorosbérenc (1) Soros György (2) sportpark (1) stadion (1) Sukoró (1) Süti recept (1) Swimathon 2017 (1) szabadfogas (1) szabadság (3) szabaság (1) Szabó Andrea (1) Szabó Tímea (1) szakmák (1) Szalai Kriszta (3) szánkózás (1) Szász Emese (1) szegénység (8) szégyen (1) székely (1) Szél Bernadett (1) Szent Patrik nap (1) szerelem (1) szeretet (4) szeretet lángja (1) szexeducatió (1) szexuális bantalmazas (1) szexualitás szexuális nevelés (1) Szigetszentmiklós (2) Szilágyi Tibor (1) szinező (1) szivárvány (1) szociális erzekenyseg (1) szocpol (2) szocpolos ház (1) szögesdrót kerítés (1) Szókratész (1) szolgáltatás (1) szövés (1) születésnap (3) szülői szeretet (1) tajgetosz törvény (1) Takácsné Kriszta (2) talált telefon (1) tanácsadó (1) tanévkezdés (1) tankönyv (1) tanulas (1) tanulságos mese (1) tanyavilág (1) társadalom (1) TASZ (1) tavasz (1) tavaszi szünet (1) tehetség gondozás (1) tél (2) telefon (1) téli napforduló (1) temető (1) természet (1) terry black (1) testkép (1) testkép szégyenítés (1) tiltakozás (2) tini-kor (1) tisztelet (1) Tököl (1) tolvaj (1) tömegközlekedés (1) tornaterem (1) törvény (2) Tóth Kata (4) Tóth Sándor (1) trolivezető (1) Trump (1) tüntetés (1) Tüntetés naptár (1) Ujhelyi Sándor (6) újrahasznosítás (1) új év (1) ülnök (1) ünnep (3) ürge jelenség (1) Utcáról Lakásba Egyesület (1) Vajna Tímea (2) választás 2018 (2) valentin nap (1) vállalkozói igazolvány (1) vallás (1) vallási jelképek (1) várandós (1) Varga Andrea (1) Varga Netti (15) Vekerdy Tamás (1) vélemények (1) vereség (1) Verlaine (1) vers (7) vidék (1) videós bejelentkezés (1) Viharsarok (1) világmegváltás (1) vizes vb (1) Vona Gábor (2) Weöres Sándor (1) Zilling Ország Katalin (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása